Ensimmäiset musiikkijuhlat

 

Ensimmäisillä juhlilla kaksi kantaesitystä

Ensimmäisten musiikkijuhlien avajaiskonsertin ohjelmaan vuonna 2003 kuului Jean Sibeliuksen varhaisteos Svartsjukans nätter. Se on lausujalle, viululle, sellolle ja pianolle 1893 valmistunut melodraama eli ”musiikkisäestyksinen lausuntanumero”. Ruotsinkieliset sanat ovat J. L. Runebergin. Tarmo Maneliuksen jo vuonna 1987 tekemä suomennos kuultiin Iitin kirkossa ensimmäistä kertaa esittäjänään Lasse Pöysti. Muut esiintyjät Mustasukkaisuuden öissä olivat Jaakko Kuusisto, viulu, Markus Hohti, sello, Pia Freund, sopraano ja Laura Mikkola, piano.

Yleisradio nauhoitti ja myös radioi suorana lähetyksenä avajaiskonsertin. Tarmo Manelius oli kunniavieraana sekä konsertissa että Vanhan pappilan pihalla pidetyssä avajaisillanvietossa, jossa nautittiin mm. Kirkkojärven takaa kantautuneesta Karl-Heinz Hennenin avajaisfanfaarista ja kirkkoveneisiin katetusta iittiläisestä pitopöydästä.

Myös säveltäjä Einojuhani Rautavaara kunnioitti Iitin musiikkijuhlia läsnäolollaan, kun hänen Laura Mikkolalle omistamansa pianoteos Passionale kantaesitettiin kirkossa lauantaina. Solistina oli luonnollisesti Laura Mikkola. Musiikkijuhlien tilausteoksen mahdollisti Nokia Oyj:n tuki.

Rautavaara puolisoineen kiipesi illan päätteeksi hänkin Hiidenvuoren huipulle yökonserttiin, jossa lauloivat Pia Freund ja Petteri Salomaa. Pianossa oli Henri Sigfridsson.

 

Musiikkikurssit mukaan 2004

Ensimmäisten musiikkijuhlien Nuoret kyvyt -konsertti, jossa esiintyi Pohjois-Kymen musiikkiopiston opiskelijoita, oli alkusoitto nuorten musiikkikurssille ja mestarikurssille 2004. Toiminta-ajatuksensa mukaisesti Iitin musiikkijuhlayhdistys pyrkii tukemaan lasten ja nuorten musiikkiharrastusta alueella.