Opettajat

Kamarimusiikki ja yhteissoitto: kaikki opettajat

 

ViuluAlttoviuluSelloKontrabassoHuilu, nokkahuiluPiano, säestysPiano, vapaasäestysOrkesteritKansanmusiikin työpajaVapaa-ajan ohjaajatArja Yurtseven

viulu

Turun konservatorio

Arja Yurtseven on opiskellut viulunsoittoa Sibelius-Akatemiassa, ensin nuorisokoulutuksessa ja myöhemmin solistisella linjalla. Musiikin maisteriksi hän valmistui vuonna 1989, ja lisäksi hän on täydentänyt opintojaan monilla mestarikursseilla sekä useaan otteeseen Budapestissa Maria Vermesin oppilaana.


Arja Yurtseven toimi viulunsoiton lehtorina Länsi-Uudenmaan musiikkiopistossa 1986–87 ja ensiviulunsoittajana Turun filharmonisessa orkesterissa 1987–89. Vuonna 1989 hän siirtyi viulunsoiton lehtoriksi Turun konservatorioon. Arja on monipuolinen ja kokenut pedagogi. Yhtälailla vasta-alkajat kuin jo pitkällä ammattiopinnoissa olevat opiskelijat ovat saavuttaneet erinomaisia tuloksia hänen ohjauksessaan.

Viulupedagogiikkaa Yurtseven opettaa Turun ammattikorkeakoulussa sekä syksystä 2009 lähtien myös Sibelius-Akatemiassa, jossa työskentelee myös sivutoimisena viulunsoiton opettajana.

Arja Yurtseven toimii aktiivisesti orkesteri- ja kamarimuusikkona mm. kamarimusiikkiyhdistys Turku Ensemblen riveissä. Hän on viime vuosina perehtynyt myös barokkiviulun soittoon, jota opiskeli Kreeta-Maria Kentalan johdolla ammattikorkeakoulu Noviassa valmistuen sieltä vuonna 2015. Arja Yurtseven on vuonna 2013 perustetun Turun Vanha Musiikki ry:n perustajajäsen ja soittaa ahkerasti erilaisissa vanhan musiikin kokoonpanoissa.

Esa Heikkilä

orkesterit

Esa Heikkilä on sekä Lohjan kaupunginorkesterin että sinfoniaorkesteri Vivon taiteellinen johtaja. Hän toimii myös Riihimäen kesäkonserttien taiteellisena johtajana, ja aiemmin hän on ollut Joensuun kaupunginorkesterin johdossa. Kapellimestarivierailuja Heikkilä on tehnyt paitsi suomalaisorkestereiden kapellimestarina myös ulkomailla. Hän on työskennellyt mm. Radion sinfoniaorkesterin, Turun ja Tampereen filharmonisten orkestereiden, Ulster Orchestran sekä Islannin ja Kyproksen sinfoniaorkestereiden kapellimestarina. Useiden saksalaisorkestereiden lisäksi Heikkilä on johtanut USA:ssa Minnesotan orkesteria ja palaa tulevalla kaudella konsertoimaan mm. Odensen, Lahden ja Kyproksen sinfoniaorkestereiden kanssa.

Heikkilän levytyksistä uusimpia ovat Malcolm Arnoldin musiikkia sisältävä levytys BBC Ulster Orchestran kanssa ja Siitä tuntee joulun -äänite Sinfonia Lahden kanssa. Muusikonuransa Heikkilä aloitti viulistina maamme merkittävimmissä orkestereissa. Kamarimuusikkona hän on esiintynyt monilla festivaaleilla ja on myös levyttänyt kamarimusiikkia.

Heikkilä on tehnyt pitkään työtä myös nuorten parissa mm. Lahden ammattikorkeakoulun orkesteri- ja kamarimusiikin lehtorina. Hämeen taidetoimikunta palkitsi Heikkilän vuonna 2009
Kulttuuriteko-palkinnolla pitkäaikaisesta ja laajavaikutteisesta työstä nuorten muusikkokouluttajana.

Harri Sippel

Kurssin johtaja, alttoviulu

Juuriltaan iittiläinen Harri Sippel on opiskellut alttoviulunsoittoa Turun konservatoriossa ja Sibelius-Akatemiassa, jossa suoritti musiikin maisterin tutkinnon 1987. Hän on täydentänyt opintojaan Tukholmassa opettajanaan Björn Sjögren sekä kamarimuusikkona Lontoossa Alberni-kvartetin ja Howard Davisin johdolla.

 Harri Sippel on esiintynyt omin konsertein sekä laajasti kamarimuusikkona. Aboa-kvartetin altistina hän on konsertoinut mm. Lontoossa, Cambridgessä, Bratislavassa ja Pietarissa sekä kotimaassa. Joulukuussa 2018 Harri Sippel osallistui Nordic Light Piano Quartetin riveissä 11-konsertin kiertueelle Kiinassa. Turku Ensemblen riveissä hän on esiintynyt sen perustajajäsenenä vuodesta 1984.

Toimittuaan useita vuosia alttoviulun äänenjohtajana Turun kaupunginorkesterissa Sippel siirtyi alttoviulunsoiton lehtoriksi Turun konservatorioon, jossa jatkaa edelleen alttoviulunsoiton tuntiopettajana. Vuodesta 2000 lähtien hän on opettanut alttoviulunsoittoa Turun ammattikorkeakoulun musiikin koulutusohjelmassa, jossa hänen toimenkuvaansa alttoviulunsoitonopetuksen lisäksi kuuluvat myös instrumenttipedagogiikka ja kamarimusiikki. Pedagogina Harri Sippelillä on pitkä ja monipuolinen kokemus eritasoisten oppilaiden parissa aloittelijoista A-tutkintotasoisiin ammattiopiskelijoihin.

Sippel on ollut mukana perustamassa Iitin musiikkijuhlia vuonna 2002 ja toiminut juhlien toiminnanjohtajana niiden perustamisesta vuoteen 2014. Tämän tehtävän lisäksi hän on esiintynyt juhlien taiteilijana. Harri Sippel on perustanut Iitin musiikkijuhlayhdistyksen ja Perheniemen opiston kanssa yhteistyössä järjestettävän valtakunnallisen musiikkikurssin ja vastannut sen suunnittelusta ja toteuttamisesta vastuullisena johtajana vuodesta 2004 lähtien.

Hilja Rautkoski

Olen Hilja Rautkoski, 18- vuotias nuori Heinolasta. Opiskelen Lahden Salpauksessa kasvatus- ja ohjausalaa ja valmistun reilun puolen vuoden päästä nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi.

Tykkään ulkoilla ja pelata kaikenlaisia pelejä ja harrastan itse liikuntaa. Olen myös soittanut koko peruskoulun ajan alttoviulua Heinolan musiikkiopistolla, minkä jouduin valitettavasti ajan puutteen vuoksi lopettamaan. Musiikki on kuitenkin aina ollut lähellä sydäntäni!

Juhani Palola

viulu

-

Juhani Palola

viulu

Lahden konservatorio

Juhani Palola opiskeli Oulussa Tatjana Pogozevan ja Pertti Sutisen johdolla, Sibelius-Akatemiassa professori Anja Ignatiuksen ja Münchenissä professori Takaya Urakawan oppilaana. Mestarikursseilla hänen opettajinaan toimivat mm. Igor Bezrodnyi ja Eli Goren. Orkesterinjohtoa hän opiskeli Sveitsissä tsekkiläisen Stanislav Koudelkan johdolla.

Solistisen ensiesiintymisensä jälkeen 1968 Palola toimi useita vuosia orkesteritehtävissä Suomessa, mm. Oulun kaupunginorkesterin konserttimestarina. Sveitsiin hän muutti vuonna 1982. Vuodesta 1991 vuoteen 2003 Palola toimi Rorschachin pedagogisen korkeakoulun viulunsoiton lehtorina. Muutettuaan takaisin Suomeen hän on toiminut opettajana Lahden konservatoriossa. Hän on vuodesta 2003 lähtien ollut myös Kamariorkesteri TANTOn kapellimestari.

Pedagogina Juhani Palola on toiminut Suomen ja Sveitsin lisäksi useissa muissa maissa. Hän on pitänyt kursseja mm. USA:ssa (Ithaca School of Music, Sacramento State University, University of California, Davis), Valko-Venäjällä (Minskin musiikkiakatemia), Romaniassa (Bukarestin musiikkiakatemia) ja Albaniassa (Tiranan musiikkiakatemia). Esiintymismatkat ovat vieneet Palolan useimpiin Euroopan maihin sekä toistamiseen myös USA:han. Lisäksi hän on toiminut musiikkikilpailujen tuomaristoissa mm. Sveitsissä ja Romaniassa.

Kirsi Saari

piano

Pohjois-Kymen musiikkiopisto

Kirsi Saari on Pohjois-Kymen musiikkiopiston säestäjä ja pianonsoitonopettaja. Hän on aktiivinen muusikko ja toimija seutunsa musiikkielämässä ideoiden ja järjestäen erilaisia konsertteja ja tilaisuuksia. Hän on työnsä ohella toiminut pianistina mm. laulun kesäkursseilla, laulu- ja viulukilpailuissa sekä lukuisissa ooppera-, operetti-, lied- ja kamarimusiikkikonserteissa. Kouvolan oopperatoiminnassa hän on ollut mukana vuodesta 1989 valmistamassa korrepetiittorina ja harjoituspianistina yhteensä kuuttatoista produktiota. Lukuisissa näistä hän on toiminut myös kuoron valmentajana. Hän on esiintynyt lauluroolissa Mozartin Taikahuilussa (II nainen) ja Purcellin Dido ja Aeneas -oopperassa (noita).

Kirsi Saari on ollut opettajana ja säestäjänä Iitin musiikkijuhlien musiikkikursseilla vuodesta 2004 lähtien.

Marja-Helena Ojanperä

kontrabasso

Musiikkiopisto Juvenalia, Nurmijärven musiikkiopisto

Marja-Helena Ojanperä on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta vuonna 2015. Hän työskentelee freelance-muusikkona ja on tehnyt sijaisuuksia mm. Suomen kansallisoopperan orkesterissa, Lahti Sinfoniassa ja Lappeenrannan kaupunginorkesterissa. Syksyllä 2008 hän soitti kolme kuukautta The Cape Philharmonic Orchestrassa Kapkaupungissa, Etelä-Afrikassa.
 
Marja-Helena opettaa kontrabasson soittoa Musiikkiopisto Juvenaliassa Espoossa, Itä-Helsingin musiikkiopistossa sekä Keravan ja Nurmijärven musiikkiopistoissa. Hän on käynyt ohjaamassa Etelä-Afrikan National Youth Orchestran basisteja kesällä 2010 ja 2013.

Markus Tyrväinen

viulu

Tampereen konservatorio

Markus Tyrväinen on toiminut viulupedagogina Tampereen konservatoriossa vuodesta 2005. Lisäksi hän kouluttaa tulevia viulunsoiton opettajia Tampereen ammattikorkeakoulussa viulupedagogiikan opettajan työssään. Lasten ja nuorten perusopetus on hänen tärkein kiinnostuksen kohteensa: Markusta innostaa ohjata oppilasta löytämään oma juttunsa viulunsoitosta! Useat hänen oppilaansa ovatkin jatkaneet opintojaan Sibelius-akatemiassa sekä muissa Euroopan musiikkikorkeakouluissa. Hänen oppilaansa ovat myös voittaneet palkintoja kansainvälisissä ja kansallisissa viulukilpailuissa.

Kamarimusisoinnin lisäksi hän on työskennellyt viulistina Tampere Filharmoniassa ja Turun Filharmonisessa orkesterissa.

Markus on opiskellut viulunsoittoa Utrechtin konservatoriossa Jean-Jacques Kantorowin oppilaana. Tärkeä opettaja on myös ollut Alexander Vinnitski Turun konservatoriossa.

Iitin musiikkileirille hänellä on ollut ilo opettaa vuodesta 2011. Kesän muihin puuhiin kuuluu purjehdus Näsijärven vesillä perheen ja ystävien kanssa.

 

 

Minna Lintukangas

piano

Pohjois-Kymen musiikkiopisto

Minna Lintukangas valmistui pianonsoitonopettajaksi Keski-Suomen konservatoriosta vuonna 2000. Musiikkioppilaitoksen opettajan jatkotutkinnon sekä musiikin erikoistumisopinnot hän suoritti vuonna 2002. Opettajan pedagogiset opinnot valmistuivat Jyväskylän ammattikorkeakoulusta vuonna 2007.

Lintukangas on toiminut pianonsoiton ja vapaan säestyksen opettajana mm. Ala-Keiteleen musiikkiopistossa, Jyväskylän ammattikorkeakoulussa ja Iitin valtakunnallisella musiikkileirillä. Nykyään hän opettaa pianonsoittoa Pohjois-Kymen musiikkiopistossa. Opettajana ja muusikkona Lintukangas on kokenut, monipuolinen ja genrerajat ylittävä.

Opetustyön lisäksi Lintukangas on työskennellyt useiden kotimaisten artistien taustaorkestereissa ja solistien pianistina. Yhteistyö Arja Korisevan kanssa on jatkunut vuodesta 2011 sekä pianistina että Fortuna-orkesterin kapellimestarina ja vuodesta 2015 lähtien myös artistin assistenttina ja tuottajana. Esiintymisiä Suomessa ja ulkomailla Lintukankaalla on takana eri kokoonpanoissa noin 3000 alkaen vuodesta 1998, ja ne jatkuvat edelleen.

Satu Garam

huilu, nokkahuilu

Luoteis-Helsingin musiikkiopisto

Satu Garam aloitti huilunsoiton opiskelun 11-vuotiaana Helsingin konservatoriossa ja muutamaa vuotta myöhemmin Pop & Jazz -opistossa. Hänen opettajinaan ovat olleet Kyösti Huuhko, Timo Pulakka, Éva Hibay ja Timo Suonio. Sittemmin Garam on täydentänyt opintojaan mm. Petri Alangon ja Mikael Helasvuon mestarikursseilla sekä Sibelius-Akatemian jazzlinjalla. 

Garam on opettanut Rudolf Steiner -koulussa, Kallion musiikkikoulussa sekä Pitäjänmäen ja Lauttasaaren musiikkiopistoissa. Tällä hetkellä hän kuuluu Luoteis-Helsingin musiikkiopiston, Eiran musiikkikoulun ja Garam School of Musicin opettajakuntiin. Kesäisin hän opettaa useilla eri musiikkileireillä; Iitissä vuodesta 2007 lähtien.

Opetustyönsä ohella Garam on esiintynyt sekä solistisesti että erilaisissa kamarimusiikkikokoonpanoissa. Hän on myös vuotuisen KlasaRock-tapahtuman ”äiti”. Helsinkiläinen tapahtuma teemanaan Klassisesta rock’nrolliin yhdistää klassista ja populaarimusiikkia.

Simo Helkala

sävellyspaja

Pohjois-Kymen musiikkiopisto

 Simo Helkala on valmistunut muusikoksi Oulunkylän pop/jazz-konservatoriosta 2009 ja suorittanut pop/jazz-kitarapedagogin tutkinnon Metropolia-ammattikorkeakoulussa 2014. Tradenomin tutkinnon Simo suoritti 2001. Simo valittiin kitaransoiton opettajaksi Pohjois-Kymen musiikkiopistoon vuonna 2017 toimittuaan sitä ennen tuntiopettajana vuodesta 2002 alkaen.

Simo on musiikin todellinen monitoimimies. Yrittäjänä musiikin alalla hän toimii toiminimellä Multitunes ja Sonicimge Oy:ssä. Teatterimuusikkona ja –kapellimestarina Simoa on voitu kuulla Kouvolan teatterissa. Hän on soittanut monissa bändeissä, jolloin soitinarsenaaliin on kuulunut mm. kitara, piano, basso, mandoliini ja viulu.

Simon säveltäjän uralla on syntynyt mm. Matka merelle -dokumentti 2017, Vaalitaistodokumentti 2005 ja tuotantoa Rymäkkä-yhtyeelle.

Tero Latvala

Viulu

Tero Latvala, 7-vuotiaana soittopintonsa Sibelius-Akatemian nuoriso-osastolla aloittanut viulisti on urallaan työskennellyt konserttimestaritehtävissä mm. Suomen Kansallisoopperassa, Turun kaupunginorkesterissa, Tapiola Sinfoniettassa, Tampere filharmoniassa, Sinfonia Lahdessa, Helsingin kaupunginorkesterissa, Radion sinfoniaorkesterissa sekä Lappeenrannan kaupunginorkesterissa.

Tero Latvalan ura viulunsoiton opettajana alkoi tuntiopettajana Sibelius-Akatemiassa 2002. Tällä hetkellä Latvala on Taideyliopistossa sekä viulunsoiton että jousisoitinten orkesterikoulutuksen lehtorina. Lisäksi hän on toiminut mm. Jean Sibelius -nuoriso-orkesterin kouluttajana.

Latvala on konsertoinut kamarimuusikkona ja solistina kotimaassa ja ulkomailla. Yhdessä pianisti Timo Koskisen kanssa hän on esittänyt mm. kaikki Beethovenin sonaatit pianolle ja viululle. Latvala on esiintynyt usein ns. ”liidaamalla” eli johtaen orkesteria konserttimestarin tai solistin paikalta.

Tero Latvala

viulu

Sibelius-Akatemia

 Tero Latvala, 7-vuotiaana soitto-opintonsa Sibelius-Akatemian nuoriso-osastolla aloittanut viulisti on urallaan työskennellyt konserttimestaritehtävissä mm. Suomen kansallisoopperassa, Turun kaupunginorkesterissa, Tapiola Sinfoniettassa, Tampere filharmoniassa, Sinfonia Lahdessa, Helsingin kaupunginorkesterissa, Radion sinfoniaorkesterissa sekä Lappeenrannan kaupunginorkesterissa.

Tero Latvalan ura viulunsoiton opettajana alkoi tuntiopettajana Sibelius-Akatemiassa 2002. Tällä hetkellä Latvala on Taideyliopistossa sekä viulunsoiton että jousisoitinten orkesterikoulutuksen lehtorina. Lisäksi hän on toiminut mm. Jean Sibelius -nuoriso-orkesterin kouluttajana.

Latvala on konsertoinut kamarimuusikkona ja solistina kotimaassa ja ulkomailla. Yhdessä pianisti Timo Koskisen kanssa hän on esittänyt mm. kaikki Beethovenin sonaatit pianolle ja viululle. Latvala on esiintynyt usein ns. ”liidaamalla” eli johtaen orkesteria konserttimestarin tai solistin paikalta.

Tommi Mähönen

Olen Tomi Mähönen, lähtöisin Iisalmesta, jossa myös opiskelin valmistuen media-assistentiksi vuonna 2015 sen hetkisen kiinnostuksen ollessa valokuvaamisessa ja äänitekniikassa.

Tällä hetkellä opiskelen Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulussa yhteisöpedagogiksi, jotka opinnot aloitin vuoden 2020 tammikuussa tarkoituksenani oppia auttamaan muita löytämään paloa ja intoa itsensä toteuttamiseen.  

Osaamista ja kokemusta löytyy myös musiikin parista ja tarvittaessa voin toimia vaikka kuorma-auton kuljettajana.

Tuija Rantamäki

sello

Radion sinfoniaorkesteri, Nurmijärven musiikkiopisto

 Tuija Rantamäki on suorittanut musiikin maisterin tutkinnon Sibelius-Akatemiassa ja kamarimusiikkidiplomin Ruotsissa Edsbergs Musikinstitutissa. Hänen sellonsoiton opettajinaan ovat olleet mm. Hannu Kiiski, Varpu Siirala, Heikki Rautasalo ja Frans Helmersson.

Tuija työskentelee Radion sinfoniaorkesterissa kolmantena soolosellistinä. Lisäksi hän on Avanti!–kamariorkesterin pitkäaikainen jäsen ja Rantamäki-kvartetin sellisti.

Opetustehtävissä Tuija on toiminut Metropolia-ammattikorkeakoulussa Helsingissä ja Nurmijärven musiikkiopistossa. Opetustyössä Tuijaa kiehtovat oppilaiden erilaiset persoonallisuudet ja tavat oppia. Hän myös täydentää tietämystään oppimisesta opiskelemalla kasvatustiedettä avoimessa yliopistossa. Opetustyössä yhteisöllisyys ja yhteissoitto ovat Tuijalle tärkeitä.

Tuija Rantamäki on ollut järjestämässä Syksy Soi! -kulttuurifestivaalia Nurmjärvellä vuodesta 2013 lähtien. Monipuoliset työtehtävät vievät Tuijan suurten sinfonioiden, kamarimusiikkiteosten ja pienten sellokappaleiden maailmoihin. Yhteistä näille kaikille on musiikin voima!