Tutustu konserttipaikkoihin

Iitti sijaitsee Päijät-Hämeessä, Lahden ja Kouvolan välissä. Kunnan keskus Kausala on sekä rautatien että valtatien nro 12 varrella.

 

Hiidenvuori

Hiidensaarentie

Pyhäjärven Hiidensaaressa kohoaa “Kymenlaakson Koliksi” kutsuttu Hiidenvuori, luonnon muovaama linnavuori. Sen huippu kohoaa yli 60 metrin korkeuteen Kymijoen pinnasta halliten maisemaa. Jääkauden pyöristämät ja silottamat pinnat, pystyjyrkänteet sekä luoteislaidan halkeama tekevät mäestä näyttävän maasto- ja maisemakohteen. Jääkauden jäljiltä levittyy mäen läntisellä juurella hiekkakangas. Pronssikautinen röykkiöhauta sekä mahdollinen rautakaudenaikainen muinaislinna ovat merkkeinä saaren keskeisestä merkityksestä muinaisille asukkaille. Alueella on myös arvokas lehtojen suojelualue.

Ensimmäisen kerran piano kannettiin Hiidenvuorelle kesällä 1914. Pääohjelmanumerona oli näytelmä Hiiden vuoren vihkiäiset, jonka esittivät Kansallisteatterin näyttelijät.

Iitin kirkko

Iitintie 846, 47520 Iitti

Iitin puinen kirkko rakennettiin maa- ja vesiteiden risteykseen vähän ennen isonvihan alkua 1693. Tasavartisen ristikirkon mallina lienee ollut Tukholman Katariinan kirkko. Sen lautaiset holvikuvut on tehty Hollolan kivikirkon malliin; korkea aumakatto on puolestaan hollantilaista tyyliä.

”Iitinpunaisen” värinsä rakennushistoriallisesti arvokas kirkko sai viimeistään 1800-luvun alussa. Peruskorjauksessa vuosina 1913–1914 muun muassa katon puupaanut korvattiin sementtipaanuilla ja iittiläistä puusepäntyötä täydentämään hankittiin alttariseinälle lasimaalaukset Italiasta. Vuoden 2010 jälkeen sementtipaanut on uusittu, samoin ulkomaalaus. Myös lasimaalaukset konservoitiin muutama vuosi sitten.

Iitin kirkonkylän kesäkahvila

Kymentaantie 1, 47520 Iitti

Iitin kirkonkylän kylätalo, jossa kesäisin toimivat kesäkahvila, vaihtuvien näyttelyiden tila ja käsityöläisten Suvipuoti. Empiretyylinen, aumakattoinen talo siirrettiin nykyiselle paikalleen Jaalasta 1869. Siinä toimi Iitin ensimmäinen kansakoulu vuoteen 1965 saakka.

Perheniemen opisto

Opistontie 15 B, 47450 Perheniemi

Entinen Perheniemen (Pärhän, Pärhäniemen) kartano, joka oli aatelissukujen hallussa 16471835. Perheniemen opisto järjestää pitkiä koulutuksia, monimuotokoulutuksia, lyhytkursseja ja seminaareja. Opistossa opiskelee vuodessa satoja ihmisiä erilaisilla kursseilla ja linjoilla, ja se tarjoaa myös majoitus- ja ruokapalveluja. Sen tiloissa on mahdollista järjestää leirejä, juhlia tai kokouksia. Perheniemen opisto on alusta asti toiminut Iitin valtakunnallisen musiikkikurssin pitopaikkana.

Radalla Resort

Uimarintie 1, 47400 Iitti

Radalla Resort on perheomisteinen lomakeskus Urajärven rannalla Radansuun kylässä.
Alueen historia ulottu aina vuoteen 1856, jolloin Suomenlinnan eversti-luutnantti Bredov ihastui maisemiin ja rakennutti alueen päärakennuksen kartanon itselleen virkistyspaikaksi.

Radalla Resort tarjoaa parhaat ainekset virkistävään lomailuun myös nykyään vuoden ympäri. Ne upeat maisemat, viihtyisää majoitusta, herkullista ruokaa, rentouttavia saunahetkiä, aktiviteetteja ja upeita juhlia.

Saukonkallio

Urajärventie 269, 47400 Kausala

Nostalginen Saukonkallion tanssilava sijaitsee hurmaavan kauniilla paikalla Urajärven rannalla Iitin Radansuun kylässä. Urheiluseura Iitin Pyrinnön omistama, vuonna 1952 rakennettu lava koki mittavan peruskorjauksen ja ehostuksen vuosina 2012–2014. Suomiviihde-lehden lukijat äänestivät Saukonkallion lavan vuoden kauneimmaksi kesälavaksi 2017.

Verlan tehdasmuseo

Verlantie 295, 47850 Verla

Ainutlaatuinen UNESCOn maailmanperintökohde henkii 1900-luvun vaihteen tunnelmaa ja teollistumisen historiaa Suomessa. Verlan puuhiomo perustettiin vuonna 1872 ja pahvitehdas 1882. Vuonna 1964 tehdastuotanto päättyi, ja 1972 Verlan tehtaasta upeine miljöineen tuli Suomen ensimmäinen tehdasmuseo. Museo sijaitsee Kouvolan Verlan kylässä, Kymenlaakson pohjoisosassa.